Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

След неуспешното търгово Трейс мина на загуба от 1,2 млн. лв. за второто тримесечие

За полугодието резултатът е печалба от 3,1 млн. лв. преди данъци

След неуспешното търгово Трейс мина на загуба от 1,2 млн. лв. за второто тримесечие

След неуспешното търгово предложение “Трейс груп холд“ АД излезе на консолидирана загуба от 1,2 млн. лв. преди данъци за второто тримесечие на 2020 г. спрямо печалба от 3,74 млн. лв. за същия период на 2019 г., показват изчисления на база отчетите на компанията, публикувани чрез „БФБ“ АД. Влошението е с близо 5 млн. лв.

Консолидираната печалба преди данъци за първото тримесечие на 2020 г. беше 4,33 млн. лв., като се повиши с 13% на годишна база. За полугодието обаче намалява до 3,1 млн. лв., което е спад с 59% на годишна база (спрямо 7,6 млн. лв. за полугодието на 2019 г.), именно поради загубата във втората четвърт на годината.

Хронология на събития

На 6 юли 2020 г. „Трейс“ публикува консолидиран отчет за първото тримесечие на 2020 г. с посочената по-горе печалба преди данъци от 4,33 млн. лв.

На 14 юли мажоритарният собственик отправи търгово предложение към останалите акционери на цена от 3,8 лв. акция с намерение да отпише дружеството като публично.

Цената на акция се изстреля до над 4 лв.

В началото на август 2020 г. Комисията за финансов надзор наложи временна забрана към търговия предложител Николай Михайлов. Регулаторът иска корекции заради начина на определянето на справедливата цена на акция, както и на някои неточности в предложението.

На 12 август Николай Михайлов обявява, че няма да коригира търговото предложение и се отказва от него.

След тази новина цената на акциите падна от 4,2 лв. на 11 август до 3,8 лв. в края на сесията на 12 август, а вчера (24 септември) затвори на ниво от 3,32 лв.

Продажбите

Консолидираните продажби за второто тримесечие са със спад от 48% на годишна база до 40,3 млн. лв. За април-юни 2019 г. те са били 77,4 млн. лв.

За сравнение, през първото тримесечие те намаляха с 18% на годишна база до 45 млн. лв. Общо за полугодието намалението е с 36% до 85,2 млн. лв.

Дори и при цена от 3,32 лв. за акция, книжата поскъпват с 23% за последните 12 месеца.

През 2007 г. цената на IPO-то беше 110,5 лв. на акция, срещу всяка тогавашна акция сега стоят 11 акции, тоест реално цената на IPO-то е била 10,05 лв. През годините е разпределян дивидент от 0,52 лв. на акция преди сплита (безплатните акции) и от 0,5 лв. на акция след сплита. Това означава, че дивидентът на една от сегашните акции е 0,55 лв. и с текущата цена от 3,32 лв. това прави около 3,87 лв. на акция. Последната е с 61% под цената на IPO-то.

За периода обаче SOFIX е с със спад от около 75%, така че книжата на „Трейс“ се справят по-добре от основния индекс на борсата.

Вчера след публикуването на отчета цената на акция падна с 2,35% до 3,32 лв. Въпросите, които възникват, са дали „Трейс“ ще работи на консолидирана загуба и в следващите тримесечия, ще има ли ново търгово предложение и на каква цена.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
Всички индекси на БФБ записват седмични спадове